Лекарите от центровете по диализа са на първа линия

11 март е Световният ден за борба с бъбречните заболявания. Според европейската статистика от тях страда всеки осми човек. А на фона на пандемията темата за бъбречното здраве е от особена важност. Не само защото се оказа, че бъбреците са един от водещите прицелни органи на COVID инфекцията, а и защото има въпроси, които още чакат своя отговор. Един от тях е защо у нас, статистиката за тези пациенти куца. Колко хора с бъбречни заболявания преживяха COVID -19 и какво е тяхното здраве след това.

„Всеки втори четвъртък на месец март, който тази година се падна на 11 март, се отбелязва денят на бъбречните болести, като това се случва от 2006 година. А надеждата е обществото да обърне внимание на това често срещано страдание“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS проф. Евгений Възелов,  началник на Клиниката по диализа в „Александровска“ болница.

Той добави, че за пациентите с бъбречни болести COVID-19 се оказа предизвикателство, защото бъбрекът е един от прицелните органи и висока е леталността при хората с висока бъбречна недостатъчност.

Специалистът информира, че вече повече се знае за COVID, благодарене на множество изследвания, резултатите от които не са благоприятни за пациентите с бъбречни заболявания.

Първа бъбречна трансплантация за годината в УМБАЛ "Александровска"

"Регистър на болните на хемодиализа няма, но статистика се поддържа", каза още началникът на Клиниката по диализа в „Александровска“ болница. И допълни, че в началния период на пандемията 12 бъбречноболни са били заразени, като при трима от тях изходът е бил фатален.

Лекарят сподели, че през тази една година колегите му от клиниката в „Александровска“ са винаги на първа линия, като досега шест от тях са били заразени.

Той препоръча хората с бъбречни заболявания да се ваксинира, като подчерта, че те трябва да се считат за високорискова група и да имат приоритет при ваксинирането.

Като избор на ваксини проф. Възелов смята, че всички одобрени дават добър резултат, но поясни, че не може да се очаква създаването на много добър имунитет при болните с бъбречни проблеми, особено и при трансплантираните, защото самите те имат понижен имунитет и част от тях са с имунни заболявания.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.