Проф. Костов:Телефонната медицина не е най-ефективният метод за контрол на пациентите

На фона на COVID пандемията, вторачени в борбата с вируса, сякаш отклонихме вниманието си от останалите заболявания. Кои са съвременните методи за диагностиката и лечението на астмата и хроничната обструктивна белодробна болест и как протича COVID инфекцията при тази група пациенти?

„Капацитетът на болница „Света Ана“ по отношение на COVID пациентите е почти на 100% запълнен, предполагам, че така е и в останалите болници, така ще бъде и през следващите 3-4 седмици, защото инфектираните са много, а от това следва повече пациенти в болниците“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS пулмологът проф. Коста Костов от университетската болница „Света Анна” в София.

Лекарят изрази съжаление, че тази ситуация затруднява значително болните от други заболявания, включително белодробните, защото на много места пулмологичните отделения са превърнати в COVID отделения.

„Болните с астма и ХОББ в момента са у дома, предпочитат консултации по телефона, страхуват се. Само ако ги извикам, идват“, допълни той.

Според него това не е най-ефективното и оптималното, което може да се направи за болните с тези страдания.

„Телефонната медицина не е най-ефективният метод за контрол на пациентите“, категоричен е пулмологът.

Проф. Костов информира, че научните данни показват, на базата на значителни по обем изследвания, че болните с астма са малко по-застрашени от инфектиране с COVID, но не са застрашени от хоспитализация, тежко протичане или смърт. За болните с ХОББ при тежките форми инфекцията протича трудно и смъртността е по-висока.

Проф. Костов: Ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на болестта

Специалистът сподели, че всъщност болните с астма, които се лекуват с инхалаторни стероиди, могат да бъдат по защитени от COVID.

Относно мерките и по-специално маските, които трябва да се носят, професорът потвърди, че няма нито едно клинично проучване, което да доказва, че маските се противопоказни за пациенти с астма или ХОББ.

За ваксинирането срещу COVID пулмологът заяви, че мотивира пациентите си с ХОББ да се ваксинират, тъй като са в рискова група, за тези с астма също не е проблемно да се ваксинират, ако нямат алергия към някои от компонентите на ваксината.

Проф. Костов обърна внимание и на белодробната фиброза, като подчерта, че тя е значително по-рядко срещана у нас, отколкото в останалите страни в Европа, но каза още, че често късно се диагностицира.

Лекарят посъветва при поява на задух при физически усилия, особено ако човекът е дългогодишен пушач, има и добавена кашлица, задължително да се направи консултация с пулмолог, защото това може да предотврати последващо влошаване и навлизане в друга степен на болестта ХОББ, а сравнително младите хора, които имат пристъпи на задух по време на сън кабинетът на специалиста също е отворен, за да се отхвърли или потвърди диагнозата астма.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.