Глаукомата е лечима, когато се диагностицира навреме

Тази година Световната седмица за борба с глаукомата не бе съпроводена от традиционните безплатни профилактични прегледи заради пандемичната ситуация. Въпреки това, на всички желаещи да проверят очното си здраве бе обърнато внимание, казват специалистите от Александровска болница.

„Първото нещо, което се прави, е определянето на зрителната острота, установява се дали е намаляло централното зрение, най-важно от всичко е определянето на вътрешноочното налягане“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS доц. д-р Станислава Костова, офтамолог, УМБАЛ „Александровска“.

Тя допълни, че пациентите с глаукома веднъж годишно идват в глаукомна клиника, в която за три дни, по клинична пътека, им се мери поне три пъти на ден вътреочното налягане., като това става в определени часове.

Съвети за по-добро зрение

Офтамологът заяви още, че вътреочното налягане е индивидуално при всеки пациент, а при тези с глаукома се цели по-ниско вътреочно налягане.

Доц. Костова информира, че при глаукома се уврежда зрителният нерв. За болните с глаукома тя каза, че трябва да бъдат диспансеризирани, като това се води хронично заболяване и по регистър в България те са 80-90 хиляди, а е възможно да са повече, в световен мащаб те са над 90 милиона, от които 9 милиона слепи.

Тя подчерта, че глаукомата е сложно дегенаративно заболяване, което води до слепота, но е лечимо, ако бъде хванато навреме. А особено внимание трябва да се обръща на пациентите, които имат история в семейството за заболяването, защото до десет пъти е по-голям рискът при тях да развият глаукома, други рискови са хората с диабет, късогледство.

Много рядко има и деца, които се раждат с глаукома, тя е съвсем друг вид.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.