Педиатър: Пада възрастта на децата с коронавирус

„Респираторните инфекции обхващат целия респираторен тракт - нос, гърло, ларинкс, трахея, бели дробове, затова са многообразни, различни по начин на протичане“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS доц. д-р Ирен Цочева, педиатър в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Тя сподели, че през изминалата година респираторните заболявания са били доста редки, но през последните седмица на тази година са зачестили.

Специалистът добави, че малките деца, след като станат на година-година и половина и започнат да имат контакт с повече хора, не само с родителите, стават магнит за всякакви вируси, следват заболявания, което е нормално и е „трениране“ на имунитета.

Доц. Цочева отбеляза, че и при първите две вълни е имало деца, които са се заразявали с коронавирус, но сега възрастта е по-ниска, като често имат и съпътстващи заболявания.

COVID И БЕЛОДРОБНОТО ЗДРАВЕ: Грижа за пациентите с астма и ХОББ (ВИДЕО)

Състоянието на детето трябва да се оцени от педиатър, който да прецени дали лекуването може да протече вкъщи, или е необходимо да се потърси помощ в лечебно заведение. А родителите трябва да се вглеждат в детето си, защото ако има промяна в обичайното му поведение, това може да е признак за заболяване, а съветите в интернет не са полезни.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.