Разговор със специалиста по очни болести д-р Алек Топов

От 6 до 12 март тази година се провежда тринадесетата Световна глаукомна седмица. Наричат заболяването "тихият крадец на зрението". Може ли да се спре прогресът на заболяването, ако глаукомата бъде открита навреме?

"Тихият крадец на зрението е точно определение на заболяването, защото това е едно заболяване, при което човек, без да усети, може да се окаже с трайна загуба на зрението, без да има възможност то да бъде възстановено, независимо дали ще се използва медикаментозно лечение или някакъв вид хирургия", това каза в "Пулс" д-р Алек Топов, началник на Отделение по офталмология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Той подчерта, че в повечето случаи няма абсолютно никаква симптоматика. За него е най-важно е всички хора, след 40-годишна възраст, да посещват веднъж в годината офтамолог. Защото на такъв прлофилактичен преглед могат да се установят не само заболявания като глаукома.

Според него спирането на хората да посещават лекари за преглед през двете години на COVID се е отразило изключително негативно, включително и при проблеми със зрението, защото има пациенти с изключително влошена глаукома, такива с диабет, които сега са с сериозно влошаване на очното дъно, а при такава загуба може да се направи изключително малко.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.