Изводът е от мащабно проучване на Националния институт за стареенето в САЩ

Хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да защити мозъка и да предотврати развитието на деменция, сочи американско проучване, цитирано от ЮПИ.

Най-полезни са веществата, осигурявани чрез консумацията на зелени листни зеленчуци, както и на плодове с определени цветове. 

Проучването е на специалисти от Националния институт за стареенето в САЩ, намиращ се в Балтимор. Те установяват, че хората, чиято кръв съдържа най-високи количества на три ключови антиоксиданта, са по-малко склонни да развият деменция, отколкото тези с по-ниско съдържание на тези вещества.

Хидратиращите храни за добро здраве и прекрасна фигура (ГАЛЕРИЯ)

“Изводът е, че здравословната диета, богата на антиоксиданти от тъмни листни зеленчуци и плодове с оранжев пигмент, със или без прием на антиоксидантни добавки, могат да намалят риска от деменция“, каза д-р Луиджи Феручи от американския институт, финансирал изследването. 

Според него единственият начин да се докаже връзката между антиоксидантите и здравето на мозъка е чрез дългосрочно клинично проучване с избрани на случаен принцип участници. Така се установява дали по-малко хора, които приемат внимателно контролирано количество антиоксидантни добавки, развиват деменция с течение на времето, добави Феручи.

Кои "суперхрани" повишават имунитета

В изследването са участвали почти 7300 души на възраст между 45 г. и 90 г. Те са преминали през физически тест, кръвно изследване за нивата на антиоксиданти и са описали хранителния си режим. Участниците са били разделени на три групи в зависимост от количествата на антиоксиданти в кръвта, като състоянието им е проследявано средно 16 години. Проучването е поведено в рамките на 26 години.

Учените открили, че тези, които имат най-високо количество антиоксиданти лутеин и зеаксантин в кръвта си, са по-малко склонни да развият деменция, в сравнение с тези по-ниски нива. Лутеин и зеаксантин има в храни с растителен произход като зеле, спанак, броколи и грах.

Всяко увеличение на стандартното отклонение, мярка за това колко разпръснати са данните спрямо средното, на тези нива на антиоксиданти в проучването е свързано със 7% намаление на деменцията.

При доброволците с високи нива на друг антиоксидант, наречен бета-криптоксантин, всяко увеличение на стандартното отклонение е свързано с 14% намален риск от деменция. Бета-криптоксантинът се намира в плодовете с оранжев пигмент, включително портокали, папая, мандарини и райска ябълка.

"Експертите смятат, че консумацията на антиоксиданти може да помогне за защита на клетките на тялото, включително и на мозъчните клетки, от увреждане", каза Феручи.

Не е ясно обаче количеството на антиоксидантите, които трябва да се приемат на ден с храната, както и добавки за здрав мозък.

Изследователите обаче са на мнение, че антиоксидантите могат да помогнат за защита на мозъка от оксидативен стрес, който може да причини увреждане на клетките.

Какво да не слагаме в чая си (ГАЛЕРИЯ)

Данните от изследването са публикувани онлайн в списанието “Нюролъджи”. 

Още любопитни галерии:

Защо малините са най-полезният плод?

Кои "суперхрани" повишават имунитета

Семената от чиа - лек за лошия холестерол и сърцето

Как зеленчуците помагат на отслабването

5 навика, които са по-вредни от цигарите

Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)

Какво се случва с тялото ни, ако заменим всички напитки с вода? (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА