Според БЛС пълното им спиране ще ограничи правата на пациентите

Всеки втори пациент иска хартиените рецепти да се запазят паралелно с електронните. Това показва проучване на „Тренд” за нагласите на българите по въпроса. Според Българския лекарски съюз пълното спиране на хартиените рецепти ще ограничи правата на пациентите, но и ще затрудни работата на специалистите в бяло.

„И не, не е отстъпление сегашното предложение на Министерството на здравеопазването. Напротив – поправка на грешка е. Предлагат ни рестрикции за пациентите, рестрикции за лекарите - нито една промяна, която да цели ограничаване на антибиотичното отпускане, ограничаването на отпускането на терапия без рецепти”, твърди председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

В цяла Европа лекарства се изписват както на хартиени, така и на електронни рецепти. Изключение прави само Естония, където процесът е изцяло дигитализиран. А според лекарския съюз у нас, България не бива да е втората страна, взела такова решение.

МЗ предлага да се върнат хартиените рецепти

80% от българите обаче са привърженици на идеята лекарства да се изписват и електронно. Като Лиляна Миленова, която екип на NOVA  срещна пред една от столичните аптеки.

„За мен лично е улеснение. Отивам само с ЕГН-то в аптеката и там веднага ме намират и ми дават предписаните лекарства. В малките села, където няма компютри, би трябвало да останат  - но мисля, че тук всичко трябва да е по електронен път”, твърди Лиляна Миленова, пациент.

И за фармацевтите електронните рецепти означават улесняване на работата с лекарствени продукти. 

„Ето ви пример с рецепта, която лекарят е издал на хартия, и си е сложил данните с печат – само че нищо от печата не се чете – кой е лекарят, откъде е, нямаме данни за пациента. Освен евентуално да му разчетем първото име – нито възраст има, нито дали е дете, дали е кърмачка. Цялата тази информация в електронната система се подава автоматично”, посочва магистър фармацевт  Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

 

 

И още – електронизацията ще ограничи и прекомерното изписване и употреба на антибиотици. „Ще може да се вижда дали в дадена болница или даден лекар не е склонен да предписва твърде много антибиотици, без да има основание да го направи”, твърди Вълев.

През последните месеци системата се готвеше да остави изцяло хартиената рецепта в историята. А за лекарите се подготвяше мобилно приложение, с което да изписват лекарства електронно при домашни посещения.

 „Аз не мога да кажа какъв телефон трябва да има колегата, за да може да работи като лекар. Ние всички работим с чувствителна информация. Когато тази информация не е защитена с конфигурацията, която е в кабинета, а се намира на моя телефон – ако си загубя телефона?Какво се случва? Пробиха системата на НАП, какво остава за един телефон?” попита д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

За NOVA обаче от здравното министерство обясниха, че идеята за такова мобилно приложение е дадена от предишни ръководства на министерството. Но за изготвянето му не е заплащано и в момента не е на дневен ред.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.