Предложението е промяната да влезе в сила от 1 ноември

Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на Министерството на здравеопазването, ще даде възможността от 1 ноември 2022 г. лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител.

Основание за промяна в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Пациентски организации и БЛС против изцяло електронните рецепти

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

В нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.

Как ще работи системата за електронни рецепти

Ако предложените промени бъдат приети, ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар. Предложенията за промени са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.