Предписанията за лекарства стават дигитални от началото на май

Отстъпването на пандемията извади на преден план много дълго чакани реформи в здравеопазването. Една от тях - от 1 май всички рецепти да станат дигитални. От близо година изцяло електронни са рецептите за лекарства, заплащани от Здравната каса. Христина вече има опит с тях, заради сърдечното си заболяване.

 „Онзи ден като бях в поликлиниката, изгасна тока. Д-р Янкова трябваше да ми изпише рецепта. Попитах я в такива моменти може ли ръчно да ми направите рецепта. Тя каза:”Не е възможно, само на компютъра,  трябва да чакате”. Изчаках. Добре, че дойде токът”, разказва Христина Иванчева, пациент с хронично заболяване.

Скоро всички рецепти ще станат дигитални. Фармацевтите казват, че проблем няма да има.

„Най-голямата полза е информацията, която се трупа за всеки един пациент и не само за лекарствата - в неговото здравно досие се трупа информация за всичко, което е правил - изследвания, прегледи, отпусканията на лекарствата също и дали те съответстват на предписаните количества и всичко това оптимизира лечението, намалява грешките”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

И допълва:”Бонусите така да се каже за нас, за колегите, че няма да се мъчим тук - особено по-младите колеги, които нямат опит с разчитането на трудни почерци, сега ще им е по-лесно. По-четливо”.

От Българския лекарски съюз обаче смятат, че това ще доведе до редица затруднения в достъпа до лекарства за пациентите. На същото мнение са и пациентски организации - като основното им притеснение е за Спешната помощ. 

„Спешният лекар отива на един адрес, той щял да има приложение. И ако този спешен лекар има затруднения с приложението, той рано или късно ще изпише лекарството, обаче се губи време за спасяване на живота на друг пациент. Това, което също много ни притеснява - за хората с продължаващо лечение - тази рецепта ще важи до 6 месеца. Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е забравил датата на издаване на електронната рецепта, защото за да  получиш лекарствата трябва да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се забравят. И фармацевтът ще започне да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се трупа”, посочва Пенка Георгиева, председател на пациентска организация.

Според пациентските организации има риск аптеките в малките населени места, които нямат договор с НЗОК, да затворят - заради невъзможност да заплащат за софтуер и поддръжка.

Електронната рецепта води до прозрачност, смятат здравните власти.

„България е на първо място по продажба на лекарства без рецепта. Една от идеите за тази реформа е да се намали този процент и ние да закупуваме лекарства само след като са ни предписани от лекар.”, обясни доц. Антон Тонев, председател на здравната комисия в парламента.

До 1-ви май ще бъде обсъдено и как да се процедира в частните случаи, когато издаването на електронна рецепта ще е невъзможно.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.