Някои висококачествени екземпляри се използват над 100 години

Какво не знаем за ножовете? Японска легенда разказва, че душите на самураите са пренасяли стоманата, от която древните ковачи създавали мечовете им. А от същия материал създавали и ножовете си.

За родина на ножовете се смята Япония, където ковачи предавали занаята на идните поколения. Ценители на ножовете в голяма степен са кулинарите, където това не е само инструмент за рязане, но и признак на висок професионализъм.

Мъж размаха нож заради пререждане на границата ни с Турция (ВИДЕО)

Някои висококачествени ножове се използват над 100 години. Според ковачи тайната е най-вече в количеството въглерод в стоманата, което е около 1%. Това я прави достатъчно мека, за да се наточва и достатъчно твърда, за да издържи дълго. 

Изработката на нож отнема няколко дни и е изключително трудоемък процес. Истинският японски нож е много ценно притежание. Съществуват различни видове, разделящи се според острието - нож накири - за рязане на зеленчуци, унесуки - за рязане на месо и обезкостяване, нож за риба - деба, както и джуту - за рязане на месо. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.