Часове преди това е задържана друга група мигранти, натоварени също от Бургаско

Полицай от специализираните сили в СДВР беше задържан, заради каналджийство. 23-годишният мъж е хванат зад волана на микробус с 31 мигранти в него. Униформеният обяснил, че станал каналджия защото има кредит.

23-годишният жандармерист, превозвал с микробус мигрантите, е спрян около 8.30 тази сутрин на магистралата край Пловдив. Бил е облечен в полицейска униформа.

Попитан от неговите колеги - полицаи какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще отклони проверката.

След като в товарното помещение на микробуса са открити натъпкани 31 мигранти, полицаят е задържан на място. Не е оказал съпротива. Обяснил, че мотивът е финансов.

По думите на Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив арестуваният полицай е обяснил, че е изплащал някакъв кредит и му трябвали пари. По-късно признал, че не за първи път участва в трафик на бежанци. 

 

 

„Може да си представите в една такава ситуация, в която са загинали негови колеги, четирима,  загинали негови колеги в страната, този служител да прояви такава дързост и да участва в едно такова престъпление”, каза Грошев.

23-годишният полицай е от Перник. Служител е на Специализираните полицейски сили в СДВР. Работи в системата от три години. До 31-ви декември е бил в болничен и на 6 януари е трябвало да застъпи на дежурство. Откритите в микробуса мигранти, мъже на възраст между 20 и 30 години, твърдят, че са афганистански граждани. Трябвало да стигнат от бургаско село до границата със Сърбия.

„Заплатили са за тази услуга около 4 хиляди лири на човек, на друго лице, те не го познават”, каза Грошев.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая в същия район е задържан друг микробус, с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки, че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща - границата със Сърбия.

Общо 58 нелегални мигранти са задържани на Коледа на автомагистрала "Тракия" 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.