Според кметовете на селата трябват ефективни присъди за побойниците

Засилено полицейско присъствие в казанлъшките села Тъжа и Манолово, чиито жители вчера се биха на Кооперативния пазар в Казанлък. Един човек загина при избухналото насилие, четирима са с опасност за живота,18 общо са в болница, арестувани са 11 души.

Оказа се, че членовете на двата рода не са стигнали до съда, където било насрочено дело за стар спор между тях. На път към него те спрели колите си и започнал боят.

Лопати, брадви и сопи: Масов бой с 30 души в Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден след поредният бой между двете фамилии, напрежението в селата, където живеят, остава, твърдят кметовете на двете села. Полиция и жандармерия охраняват двете населени места от снощи.

Враждата е между два ромски рода - Таирови и Бижеви. Нападнатите споделят, че това е поредният конфликт между фамилиите. „Страхуваме се, защото където и да отиваме, те са с нас. Където и да отидем, те ни следят и пак на удрят. Четири пъти стават вече. То не е един път, два пъти - четири пъти става дума”, оплака се Фанка – една от потърпевшите.

Хора от Тъжа, от където са нападателите, вече не си спомнят от къде е започнала враждата, но потвърждават за постоянни конфликти. Кметът на селото Цвятко Балабуров не вярва конфликтът да спре, особено след вчерашния смъртен случай. И той, и кметът на Манолово твърдят, че са нужни ефективни присъди. А ромите споделят, че се страхуват да пуснат децата си на училище, заради страх от саморазправа.

Критично остава състоянието на четирима от пострадалите, като днес са извършени няколко операции.

„Имат черепно-мозъчни наранявания, черепно-мозъчна травма, с множество фрактури на черепни кости, с множество прободно-порезни рани по цялото тяло”, заяви д-р Милена Василева.

Нападнатите споделят, че се страхуват да пуснат децата си на училище, а според кметовете на селата, където живеят, докато няма ефективни присъди, напрежението между клановете няма да стихне.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.