На какво се дължи забавянето

ЦИК все още не е излязла с официални резултати от вота в неделя, въпреки че по закон този срок изтича днес. През последните часове продължава повторното въвеждане на данните от протоколите и наложилите се редакции.

Забавяне има и заради 11 секции от чужбина, които не са били включени в данните при 100% обработени протоколи. Така се наложи ново въвеждане и промени във финалните резултати.

Ще има ли кабинет с първия мандат в 49-ото НС

Очаква се пропуснатите 11 секции да се отразят леко на избирателната активност, която според ЦИК при 100% обработени протоколи е 40,63% - или около 77 000 повече избиратели спрямо миналия вот. Това, което не е ясно още, е разместванията на партийните листи на база преференциите за кандидатите. Те се подреждат според броя получени предпочитания, като се започне с кандидата с най-висок брой валидни преференции.

Последните данни, изнесени от ЦИК, показват победа за ГЕРБ-СДС с 26,51%, следвани от ПП -ДБ с 24,54%. Трети са от „Възраждане” с 14,15%. ДПС се нарежда след тях с 13,72 на сто, а пети и шести са БСП и ИТН, съответно с 8,94% и 4,11%. Дали ще има размествания в тези проценти ще разберем по-късно тази вечер - веднага след заседанието на ЦИК.

Тенденцията за по-висока избирателна активност у нас се запазва и в чужбина. Там са гласували малко над 185 000 българи, или с 8 000 повече от вота на 2-ри октомври. На първо място по традиция е Турция, където победата е за ДПС. Другите формации, събрали най-висок вот зад граница, са ПП-ДБ, следвани от „Възраждане”, ГЕРБ-СДС и ИТН.

МВнР: Над 185 000 български граждани гласуваха в чужбина

В разбор на изборния ден външният министър отчете спокойно протичане. Призна обаче, че наистина част от членове на секционни комисии не са знаели български език.

„Проблеми, които не за първи път възникват. След тази българска емиграция има хора, които не владеят българския език. Положителното е, че тези нарушения не са повлияли на изхода от гласуването, което в крайна сметка не поставя под съмнение резултатите”, категоричен е Николай Милков.

Той допълни, че пред депутатите отново ще повдигне темата за дистанционно гласуване в чужбина - като това да става по пощата. У нас бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов също предложи на новия парламент да отвори за промени Изборния кодекс. И да се изключат от там видеонаблюдението и многото сметки за комисиите.

„Изхвърляне на третата колонка и освобождаване на комисиите от задължението да събират числа. Категорично трябва да ги освободим от това задължение. Да не забравяме, че всяка една такава грешка ги връща още веднъж на опашката. Машината е направена, за да събира числа. Второто - тази дивотия с видеонаблюдението. Това е един абсолютно излишен тормоз”, смята Константинов.  

Възможен ли е кабинет без подкрепата на ПП-ДБ

Според експерти до забавяне на официалните резултати от вота може да се стигне и заради многото корекции заради грешки, довели до забавяне в предаването на протоколите. От районните комисии отчетоха, че всеки втори протокол се е явил на „поправителен”.

Засега няма данни за размествания при разпределението на мандатите в 49-ия парламента. От ГЕРБ-СДС ще получат 69 места, а вторите - „Продължаваме Промяната-Демократична България” - 64. „Възраждане” ще има 37 депутати, ДПС - 36, а БСП - 23. Завърналите с в парламента ИТН са с 11 депутати.

Кои партии са готови да подкрепят ГЕРБ? Бойко Борисов отвори вратата за преговори с всички. „Продължаваме Промяната” и „Възраждане” дадоха своето „не”. Този следобед политици, общественици и творци излязоха с призив да се състави „евроатлантически кабинет”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.