Медицинската евакуация на жената от болницата в Сливен е преминала без усложнения

Екипаж от състава на 16-а авиационна база "Враждебна" извърши на Великден авиомедицинска евакуация със самолет „Спартан“ на родилка в тежко състояние. Въпреки сложните метеорологични условия в страната самолетът излетя в 15.50 ч. от София към авиобаза "Безмер" с медицински екип на борда.

На 13 април жената постъпва в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, диагностицирана с отлепена плацента и огромна кръвозагуба, довели до критично състояние на пациентката. Лекарите в сливенската реанимация констатират бъбречна и чернодробна недостатъчност. Състоянието ѝ се влошава, а впоследствие се оказва, че е загубила бебето. Извършена е операция по отстраняване на матката, след което състоянието на пациентката става животозастрашаващо. Налага се и преливане на около 50 банки кръв, но и това не подпомогнало стабилизирането на жената.

Това налага необходимостта жената да бъде преведена до лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност. След обсъждане на случая сe стига до решение пациентката да бъде прехвърлена в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Токуда”.

По искане на МЗ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дава разпореждане за провеждането на спасителната операция по въздух. На борда на „Спартана” се качват лекар и медицинска сестра от болница „Токуда”. Първоначално родилката е транспортирана с реанимобил от Сливен до Безмер, а след това със самолет до София. По информация на лечебното заведение реанимационните мероприятия продължават, като лекарите полагат всички необходими усилия и грижи за пациентката.

Медицинската евакуация на родилката беше изпълнена без усложнения благодарение на професионализма на екипажа на самолета – капитан Евгени Златанов, старши лейтенант Калоян Атанасов и капитан Николай Михайлов, събщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.