Зрелостният изпит започна в 8.30 ч.

Станаха ясни темите за есе и интерпретативно съчинение на матурата по Български език и литература. Зрелостниците разсъждаваха над "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова. Темата на есето бе с формулировка "Живот в мрежата". Дванадесетокласниците имат право да пишат по задание по избор и имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

МАТУРИ ЗА ПРОДАН: Получи ли екип на NOVA верните отговори от теста по БЕЛ, докато изпитът тече?

Съчинението винаги се пише върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства в произведението.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения, съобщават от МОН.

В първата част на матурата се набляга върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите зрелостниците трябваше да открият темата в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст („Молитва“ на Атанас Далчев и „Молитва“ на Борис Христов“).

Припомняме, че малко преди 6.00 ч. в петък беше изтеглен Вариант 1 на зрелостния изпит. Два час по-късно зрелостниците влязоха в училищата, в които са разпределени, с документ за самоличност, служебна бележка и черен химикал. Изпитът по БЕЛ започна в 8:30 ч., а зрелостниците разполагат с 4 часа, за да се справят с 40 тестови въпроса и есето или интерпретативното съчинение.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как в държавно училище може да работят частни занимални

Максималният брой точки на матурата е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите ще са ясни до 9-и юни.

В МОН до следобедните часове в петъчния ден са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Матурата се проведе в 750 училища, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.