Родители се оплакаха, че от години са принуждавани да плащат и децата им да я посещават

Как в държавно училище може да работи схема за частни занимални? Разследващият журналист Мариета Николаева и екипът ѝ проследиха родителски сигнали. Според родители голямо столично училище от години принуждава децата да посещават платени занимални, водени от класните ръководители.

Директорката казва, че класният само придружава детето до занималнята, а там му преподава друг учител. 

„Това беше едно от най-неприятните разследвания, които съм правила. Става въпрос за учители, които трябваше да снимам със скрити камери. Безкрайно уважавам учителите, но не е това начинът за „търговия със знания”. Скрихме лицата на тези учители, за да не рушим авторитета им пред децата”, обясни Мариета Николаева.

„Директорката каза, че родителите предпочитат платените занимални. А според родителите става въпрос за солидни печалби. Те изчислиха, че от плащанията за деца от 1 до 4 клас, разпределени в 16 паралелки, печалбата е около 80 000 лева месечно. Таксата на дете е около 300 лева”, обясни още Мариета Николаева.

Повече гледайте във видеото.

Цялото разследване гледайте в „Темата на NOVA” в събота, след централните новини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.