Как може да се случи това?

След многократни опити инвитро и хормонални стимулации Савина Славчева открива образувание на гърдата си. Лекари от България и чужбина препоръчват отстраняване на двете ѝ гърди. Съдбата обаче я среща с хирурга д-р Ваня Митова.

„Трябваше да направя проучване в чужбина и в страната, като всички консултации бяха с назначение радикална мастектомия, което означава премахване на гърдата и лимфни възли на всички нива. Един ангел в лицето на моя позната ми каза, че спасителят се намира на този телефон и да се обадя”, разказа Славчева, адвокат, оперирана от рак на гърдата.

В месецa за борба с рака на гърдата: Какво трябва да знаем за различните изследвания

Така Савина се среща с д-р Ваня Митова. „Когато направим тези изследвания и те се гледат обективно, тогава съответният алгоритъм е направен и го следваме. В цял свят има такъв алгоритъм и просто е необходимо да го знаем”, обясни д-р Митова, хирург, създател на приложението "BreastHelp".

"Да се прави радикална операция, която включва премахване на цялата гърда, при положение, че има пълен отговор на химиотерапията и липсват данни за остатъчен тумор, означава, че се опорочава идеята да се прави предоперативна химиотерапия", обясни още лекарката.

„Идеята на тази терапия е от една страна да свие самият тумор, който се намира в гърдата. От друга страна да прекъсне неговото разпространение или шансът да се разпространява, така че ние от една страна да направим по-щадяща операция, от друга страна да не дадем шанс на тумора да се развива в цялото тяло”, допълни д-р Митова.