Коалицията обяви, че е добре подготвена, за да отговори на евентуална ответна атака

Нова ескалация на конфликта в Близкия изток - Съединените щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари по цели на бунтовниците хуси, които контролират голяма част от територията на Йемен. В операцията участват американският самолетоносач "Дуайт Айзенхауер", бойни кораби и ядрената подводница "Флорида" от клас Охайо, въоръжена с ракети "Томахоук".

В съвместно изявление на Съединените щати и съюзниците им се казва, че ударите в Йемен са имали за цел да прекъснат и намалят възможностите на хусите да застрашават световната търговия в Червено море.

В Народното събрание премиерът Николай Денков заяви, че България няма никакво участие в операцията от изминалата нощ.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу атаките на хусите в Червено море

Вашингтон и Лондон използваха срещу йеменските бунтовници сериозен арсенал. Ударите са нанесени със самолети, кораби и подводници. Поразени са 60 цели, свързани с йеменската групировка.

Среднощното нападение не идва без предупреждение. "Проведохме тази значителна многонационална операция, за да изпратим ясно послание на хусите, че атаките, които извършват от 19 ноември до днес, няма да бъдат толерирани", заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Проф. Чуков за атаката срещу хусите: Ситуацията е доста тревожна

Само за последните два месеца, шиитските бунтовници са атакували 27 плавателни съда край бреговете на Йемен, в това число и кораба "Галакси Лийдър", чийто капитан и помощник-капитан са българи. Групировката обяви, че прави това в знак на солидарност с "Хамас" във войната им с Израел. От Вашингтон обявиха, че ударите са изпълнени с хирургическа точност и са поразили само стратегически цели на бунтовниците.

''Както ние, така и много други държави, дадохме ясно да се разбере, че ще има последствия от действията на хусите. Многократно изпращахме послания и на Иран - подкрепата им за тези атаки трябва да спре. Не е в техен интерес конфликтът да ескалира'', подчерта Антъни Блинкен, външен министър на САЩ .

"Тези удари бяха насочени конкретно към обекти, за които се знае, че разполагат с радари, ракети и възможности за безпилотни летателни апарати, които са позволили на хусите да извършват тези удари. Така че занапред целта е да се намали и наруши способността им да правят това в бъдеще", допълни Райдър.

Блинкен: Иран трябва да спре подкрепата си за базираните в Йемен хуси

Канада, Бахрейн, Нидерландия и Австралия са оказали подкрепа за операцията. „Австралия ще продължи да подкрепя всякакви действия, които утвърждават глобалния ред, основан на правила, които утвърждават конвенцията на ООН за морското право и свободата на корабоплаването в открито море", заяви Ричард Марлс, министър на отбраната на Австралия.

Шиитските бунтовници определиха нападенията като варварски. И се заканиха да продължат с атаките над плавателни съдове. Нещо повече – зарекоха се, че САЩ и Великобритания ще си платят за стореното."Ще се изправим срещу американската агресия. Нито една тяхна атака няма да остане без отговор. И този отговор ще е много по-мащабен от сегашните дронове и няколко ракети", категоричен е Абдел Малик ал Хути, лидер на хусите в Йемен.

"Хамас" и "Хизбула" осъдиха ударите, както и Русия, която поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Към този момент не е ясно какъв е военният капацитет на хусите и как биха могли да отговорят. Експерти казват, че една от причините за ударите снощи са опитите на бунтовниците да атакуват не само търговски, но и военни кораби в района. Това е значителна ескалация и означава едно - едва ли корабоплаването в Червено море скоро ще се върне в нормалните рамки.

"Корабните компании няма да бързат да се върнат в Червено море. Всъщност още тази сутрин 4 танкера бяха пренасочени, за да избегнат района. Логично е да се предположи, че след ударите снощи, атаките на хусите няма да спрат, а ще се усилят", посочи Тамаш Варга, експерт на петролната компания.

Трудно е да се прецени колко са склонни да рискуват бунтовниците в провокирането на Съединените щати, Великобритания и техните съюзници. Тежки удари срещу техните бойни части, може да намалят капацитета им да се борят с противниците си във вътрешността на Йемен. Преди новата експлозия на насилието в Израел и Газа и включването на хусите в този конфликт, те бяха на ръба на историческа сделка с традиционния им враг Саудитска Арабия. Тя щеше значително да засили шансовете им да поставят под свой контрол цял Йемен. А огромно множество се събра часове след ударите в столицата на Йемен, за да демонстрира подкрепа за хусите.