Регистрацията в ЦИК приключи

Край на регистрацията на политическите формации за участие в изборите 2 в 1. 23 партии и 11 коалиции влизат в битката за национален и европейски парламент.

В последния ден, не последните, а първите политически сили се регистрираха в ЦИК. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ занесоха папките с имена и подписи на хората, които подкрепят участието им за вота 2 в 1. Извън кулоарите на парламента, двете партии не поставиха червени линии за след вота, защото думата мнозинство ще бъде ключова и за 50-ия парламент.

ЦИК: В 60 държави ще има избирателни секции за вота 2 в 1

С цел първото място на вота 2 в 1, от партията на Бойко Борисов се регистрираха за изборите.

„След 3 г. политическо безвремие е време България да има подготвено правителство, с ясна подкрепа и ярки политически фигури, а не същества от сенките”, заяви Томислав Дончев.

За кои политически фигури става въпрос на този етап не е ясно. Но от ГЕРБ-СДС са категорични.

„Хайде стига с тези експерименти - роатация 9 месеца, после пак ротация. Конституцията много ясно е казала каква трябва да е формулата и кой да носи отговорност”, заяви Дончев.

ПП-ДБ също дойдоха с документи в ръка и с цел първо място след изборите.

„Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем „бухалки” като Сарафов да продължат да управляват задкулисно, нито ще дадем държавата да се управлява от ченгета от нереформирани служби. Ние ще продължим да управляваме, докато мечтата за една европейска държава се сбъдне”, заяви Кирил Петков. 

ЦИК: Организиращите изборите да работят така, че правата на гражданите да са гарантирани

И едните, и другите днес не казаха „не” към никого, въпреки думите на ПП-ДБ за председателят на ДПС – Делян Пеевски.

„Именно заради тези реформи се явяваме на избори. Сега и ще търсим мнозинство, което да ги извърши”, заяви Христо Иванов.

Запитан дали това мнозинство може да е пак с ГЕРБ и ДПС, той каза, че изборите ще покажат.

„Ние не знаем още какви конфигурации ще се получат след тях. Червените линии ще ги сложат тези, които не искат реформи”, каза Иванов.

„На въпроса с кого бихме управлявали ще ви отговорим на първия ден след изборите”, заяви Томислав Дончев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase