„ЕП е орган, който приема 2/3 от законодателството, което ни заобикаля”, поясни той

Какво работят българските евродепутати - в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блицвъпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме – отговорите от Радан Кънев от ДСБ.

Защо за България е важно да има евродепутати?

- Защото Европейският парламент е един от законодателните органи, които приемат 2/3 от законодателството, което ни заобикаля. Дали става дума за стандартите на автомобилите, които караме, горивото, което ползваме, реновирането на сградите ни, замърсяването на околната среда. Това е много малък набор от решения, които се взимат на европейско ниво и България трябва да има своята роля във взимането на тези решения.

Защо са важни изборите за Европейски парламент?

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

- Точно с активно участие в законодателния процес. Аз работих по десетки законодателни досиета, внесох хиляди законодателни промени. Като във всеки един момент съм имал предвид интереса на българските граждани и в немалка степен интереса на българската промишленост, на българската индустрия.

Защо българите не се интересуват толкова от Европарламента?

- Българите са слабо информирани първо за това колко голяма роля има Европейският парламент и второ - как протича европейският законодателен процес. Това в голяма степен е сигурно наша грешка, на евродепутати и в предишни парламенти. Недостатъчна информираност в медиите. Но според мен, преди всичко, грешка на поредица български правителства, които премълчаваха своята роля на законодател. Защото в Европа има двама законодатели - парламентът и националните държави, през своите правителства.

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

- Преди всичко трябва да знае, че Европарламентът работи така, че отделният човек е изключително важен. Защото тук всяко законодателно досие, всеки законодателен акт има своя основен докладчик. Един депутат, който води работата през Комисията, през пленарната зала, след това преговорите с правителствата, така наречените тристранни преговори, до окончателния вариант на закона. Изключително важно е кой е човекът, който е докладчик по дадено досие. Както аз бях по Директивата за индустриалните емисии. И съответно, когато изпращаме депутатите в Европейския парламент, трябва да очакваме от тях активност да поемат досиета като докладчици и да защитават интереса ни в целия този процес, който е между една и две години преговори.

„Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”: ЕП с кампания за евровота (ВИДЕО)

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа?

- На първо място - норми за по-чист въздух, по-чиста вода и по-чисти почви, благодарение на Директивата за индустриалните емисии. Това е нещо, което не може да бъде подценено. На второ място, много важен елемент, това беше постигнато - без повече бюрокрация за българските фирми. Тоест, изпълнихме ангажимента си да няма излишна административна тежест за българските фирми. И на трето място, в бъдещия пазар на емисии за горива, за транспорт, който влиза в сила през 2027 година, по мое предложение, има таван на тези надбавки, които няма да могат да надвишават 20 стотинки на литър гориво.

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

- Защото решават съдбата на законодателството, което ще изпълняват близките 20-30 години.

Колко далеч е София от Брюксел?

- 3 часа със самолет.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase