Това заяви Иван Тодоров

От общо 9595 машини, едва малко над 140 са дефектирали по време на изборите в неделя. Това е под 1,5%. Тенденцията в световен мащаб е отклонение до 2,5%, т.е. ние сме под нея. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS акционерът и член на борда на директорите в „Сиела Норма” АД Иван Тодоров.

По думите му и най-съвършената технология дефектира, но тази година не е имало съществен проблем с хартията, защото ЦИК е задала правилната поръчка. „Ние имаме готовност да правим това, което по цял свят правят – ако има проблем с печатащото устройство, веднага да го заменим. ЦИК обаче не разрешава”, обясни Тодоров. 

Пробойните: Какво най-много затрудни изборния процес в неделя

От „Сиела Норма” АД също са поръчали експертиза за проблеми с машините по време на вота 2 в 1. „Ние поддържаме машините, но трябва да ни се разреши когато някой детайл дефектира, да можем да го променим. Това е хардуер – никой не пипа софтуера, никой не пипа кодовете. По-големия брой машини, на които гласуваме, е от 2019 г.”, посочи експертът. „Флашките трябва вече да се сменят. ЦИК обаче не разрешава. Те имат срок на годност и той не е минимум 10 години като при машините”, допълни Иван Тодоров..

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase