„Самият Борисов мълчи, вероятно е недоволен от резултатите на партията”, каза Георги Киряков

Призивът на ДПС за преговори за съставяне на правителство и мълчанието на политическите партии след резултатите от изборите на 9 юни коментират политолозите Георги Киряков и Тончо Краевски в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

Очаква се първото официално изявление от ГЕРБ-СДС след изборите

“Засега това е единственият призив за съставяне на правителство. Самият Борисов мълчи, вероятно недоволен от резултатите на партията, от намаляването на гласовете, от мандатите и влизането на нова партия. Това е странно, имайки предвид, че той доста говори по медиите, когато е уверен и убеден – очевидно сега не е нито от тези неща”, каза Киряков. 

„ДПС избързва с говоренето, винаги е един ход напред”, каза Краевски. Според политолога това е правилнoто действие, но поставя под съмнение „тайминга” на изявлението. 

Какви са сценариите за съставяне на кабинет в 50-ото НС

„Всички мълчат, което е обезпокоително и неприятно и не е добър тон, особено когато очакват президента да свика НС”, отбеляза Краевски и допълни, че партиите не са дали дори индикация, че признават изборите и „като че ли очакват НС да се свика само”.

По думите на Киряков ролята на ДПС може да се окаже жизненоважна, ако ГЕРБ откажат да изпълнят първия мандат.

„Не мисля, че има фигура, която може да навигира ДБ в коалиция с ДПС и ГЕРБ. Това е много сложна задача, която само Христо Иванов можеше да реши. Засега оставката му слага спирачка пред участието на ДБ, а оттам - и на ПП-ДБ”, коментира Краевски.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase