Означава ли това, че ще плащаме заплати на 480 депутати?

Вече четвърти ден България е в безпрецедентна ситуация. За първи път имаме два състава народни представители едновременно - от стария и от новия парламент.  Причината – последните промени в Конституцията, според които действащото Народно събрание ще се разпусне едва след клетвата на новите избраници.  Означава ли това, че ще плащаме заплати на 480 депутати?

Знакови лица отпадат от 50-oто Народно събрание

Според тълкувателно решение на Конституционния съд мандатът на Народното събрание започва от деня на изборите. В същото време 49-ият парламент все още е действащ, но депутатите са във ваканция. 


Така реално излиза, че от 9 юни насам имаме 480 депутати.


Докога ще сме с две Народни събрания ще зависи от това кога държавният глава ще свика новоизбрания парламент. Ако приемем, че Румен Радев свика на първо заседание депутатите от 50-ото НС следващата сряда, то старите ще спрат да са депутати от този ден.

Евродепутатите ни в ЕП: Повече познати лица, отколкото нови попълнения

Държавният глава обаче може да избере и да забави свикването - например до 26-и юни или която и да е друга произволна дата. В Конституцията пише, че президентът трябва да свика на първо заседание новоизбраните депутати до 1 месец след избирането им.

От поправките в Конституцията излиза, че в дните, в които депутатите се дублират - ще плащаме заплати не на 240, а на 480 депутати. За да се избегне това, в правилника на парламента беше направена промяна и беше записано изрично, че депутатът взима заплата от деня на полагане на клетвата до деня преди следващите му колеги да се закълнат.

Според конституционалисти правилникът на 49-ото НС обаче не важи за новоизбраното. Така че, ако новите депутати решат да си запишат в новия правилник, че ще взимат заплати от деня на избирането им.... вероятно ще си ги получат.

Основната заплата на депутатите от 50-ото НС ще е по-ниска от тази на предшествениците им – това се случва, защото тя зависи от заплата в обществения сектор, която намалява през март спрямо декември.  Така базисната заплата на депутат в новия парламент ще е 6654 лева, докато в 49-ото НС тя е била 7032 лева. В нея не се включват стаж прослужено време и допълнителни пари за участие в комисии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase