Каква е причината?

Съмнения за господстващо положение на пазара на горива. До тях се стигна, след като от агенция „Митници” предоставиха данни на депутатите от комисията, която разследва картел в бранша, за притежателите на данъчни складове.

Заседанието беше закрито заради данъчната тайна. След него обаче стана ясно, че 60% от продадените горива у нас са местно производство.

КЗК: Почти всеки ден веригите са се договаряли за цените на горивото

Предстои комисията да анализира данните, за да каже, дали има договаряне при цените по колонките. Крайното становище за картел на Комисията за защита на конкуренцията пък се отлага, тъй като уличените вериги са изискали от регулатора информацията, свързана с разследването. Едва след като се запознаят с нея и бъдат изслушани ще стане ясно – има ли картел.

Експерт: Картел на горива не може да има без политически чадър

„Две фирми владеят 80% от данъчните складове. Това буди съмнение, че има господстващо положение на притежателите на данъчните складове. Въпросът е да се изследва дали то влияе на цената на горивата и как влияе”, коментира Валентин Николов – председател на временна анкетна комисия в НС.

„Това е доста чувствителна тема. Позволявам си да остана неутрален. Данните потвърждават, че има компании – не една и две, а повече, които са си извоювали доста голям дял в производството и търговията с такива продукти”, коментира зам.-директорът на Агенция „Митници” Борислав Борисов.

Повече по темата гледайте във видеото.