По думите му е имало "институционален погром" в Министерството на земеделието

Когато танкерът с втечнен газ влезе през Турция и се види, че цената му е 400 млн., ще се разбере, че половината държавен кредит за "Булгаргаз" е заминал, без да имаме гарантирано цялото количество газ за октомври. Сякаш министърът вятър го вее на бял катамаран, той не разбира, че не гарантира доставките на газ. Това коментира за "Твоят ден" лидерът на Румен Петков, лидер на АБВ.

"За нас е неприемлив институционалният погром над Министерството на земеделието. Освен това престъпните действия в сферата на енергетиката убиват българската индустрия и правят невъзможен живота на българите. Нужни са незабавни и категорични мерки срещу хаоса в сферата", подчерта той. 

АБВ качва доклада на комисията за проверка на отношенията с „Газпром експорт“ на сайта си

По думите му 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" имат гориво до 2026 г. "Ние сме платили 5 млн. долара на "Уестингхаус" да направят анализ на горивото си, без него експремиерът иска да принуди централата да влезе в режим на диверсификация. Такава може да има само при гаранция на доставката и при най-ниска цена. Днес цената в договора с "Газпромекспорт" е 130 евро на мегаватчас. Унгария е на същата тръба като нас, има вече по-ниска цена, увеличиха доставките си и подписаха стратегически договор за бъдещето", посочи той.

Според него Стефан Янев е показал, че иска да чува проблемите, а медийното присъствие не е най-важното за него. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.