6-месечното бебе е било недохранено, това е петият подобен инцидент от началото на годината

Шестмесечно бебе е починало в инфекциозното отделение на болницата във Враца, по случая е започнала вътрешна проверка, съобщават от пресцентъра на болницата.

Детето, тежащо едва 4.8 килограма на 6-месечна възраст, е докарано от село Краводер в спешното отделение на болницата на 23 февруари в тежко състояние, с данни за метаболитна ацидоза и обезводняване, уточняват от лечебното заведение, предаде Дарик радио.

Прието е за лечение в инфекциозното отделение към 17 часа същия ден. По данни на родителите от предния ден то било с повръщане, висока температура и стомашно разстройство.

В отделението е започнато веднага венозно вливане, тъй като бебето не приемало храна през устата. На следващия ден състоянието на детето се подобрило, то било без температура и започнало да приема лечебната храна. Сутринта на 26 февруари след храненето майката съобщила на дежурната сестра, че детето не захапва залъгалката. Веднага е извикан екип от реаниматори, но всички предприети от тях действия не довели до възстановяване на дихателната и сърдечна дейност на бебето, се посочва в съобщението.

Извършена е аутопсия на починалото дете, като по първоначални данни са установени мозъчен отток и задушаване, които нямат отношение към провежданото в инфекциозното отделение лечение, допълват от болницата. Окончателната експертиза за причините за смъртта ще бъде готова в законния едномесечен срок, уточняват от лечебното заведение.

Това е поредният инцидент с починало детенце, като от началото на годината това е петото бебе, което лекарите не успяват да спасят.

Нова Телевизия припомня, че в края на февруари ден след изписване от Инфекциозна болница в София почина седеммесечно бебе.

На 24 януари почина 6-месечно бебе от исперихското село Печеница, което беше настанено в болницата в Разград с тегло 3 килограма от хронично недохранване. На 4 февруари четиримесечно бебе почина от недохранване и заради мизерните условия, при които е било отглеждано в Търговищкото село Давидово.

На 12 февруари момиченце на една годинка почина във Великотърновската болница от недохранване и пневмония.