Жената беше спасена от медицински екип на спешния център...

Жена се поля с бензин и опита да се самозапали, докато общински служители и полиция се опитваха да изведат 17 ромски семейства от жилища, намиращи се до потенциално опасни сгради във Враца. Жената беше спасена от медицински екип на спешния център.

 

„Тя се е поляла с бензин и ние я хванахме и ако не бяхме я хванали, тя щеше да се подпали", каза Красимир Цветков - съпруг на пострадалата.

 

Част от бараките са полуразрушени, въпреки че са основно ремонтирани само преди година, когато са настанени семействата. По време на студената зима обаче от покрива са измъквани греди, за да бъдат насечени за огрев.

 

„Сградите трябва да бъдат съборени, защото са опасни", категоричен е заместник-кметът Светозар Луканов.

 

Живущите тук са натрупали и солидни задължения за наем, ток и вода, тъй като плащали само част от тях. Дължат близо 8 хиляди лева. Жилищата им бяха запечатани.

 

„Искахме да си платим. И сега им викаме: Взели сме пари, да идем да им платим, каквото има да си доплащаме. Да бъдем като хора", каза Христина Ненчева.

 

В крайна сметка се наложи да бъде дадена отсрочка до юни. В този срок хората сами трябва да си построят къщи. Незабавно обаче трябва да оградят и да обезопасят района. Общината ще им съдейства при конкретни условия.

 

„Ако вие решите да се държите като граждани на тази страна, поемайки всички отговорности освен правата, които имате", подчерта заместник-кметът.

 

Семействата обещаха, че ще покажат фактури за всеки закупен материал и няма да вложат в строежите си нищо откраднато.

 

Репортер: Румяна Попова