Петролни бомби, гранати и сълзотворен газ белязаха изминалата нощ в Атина..

Ожесточени сблъсъци се разразиха между полиция и демонстранти в Гърция. Петролни бомби, светозаглушителни гранати и сълзотворен газ белязаха изминалата нощ в центъра на Атина. Организираният мирен протест след самоубийството на разорен аптекар прерасна в масови изблици на насилие.

Намесата на полицията се наложи, след като демонстрантите започнаха да хвърлят бутилки и камъни по служителите на реда на централния атински площад Синтагма.

След кратка схватка страстите се уталожиха. Протестът, в който участваха 1500 души, беше свикан непосредствено след публичното самоубийство на същия площад на 77-годишен аптекар, който не можел да преживява с пенсията си. В дрехите на мъжа била намерена бележка, в която той обвинявал за проблемите си правителството и дълговата криза. В знак на съпричастност участниците в демонстрацията носеха плакати, гласящи: "Жестоките мерки за икономии убиват народа" и "Това беше убийство, а не самоубийство".

Самоубийствата в Гърция нараснаха с 25 процента само за година.

По повод вчерашната драма премиерът Лукас Пападимос подчерта, че един гръцки гражданин е взел трагичното решение да сложи край на живота си. Пападимос прикани народа и държавата в тези трудни мигове да поддържат онези, които са изпаднали в отчаяние.