Случаят с нахапания от бездомни кучета професор в София предизвика остър дебат...

Случаят с нахапания от бездомни кучета професор в София предизвика остър дебат и в Общинския съвет. Според общинарите обаче трябват по-строги закони, защото сегашните им връзвали ръцете.

 

Изоставен строеж на гърба на украинското посолство в „Овча купел" е дом за  глутница кучета. И всява страх дори и в тренираните ловци.

 

 
„Дойдоха от „Екоравновесие" и приспаха моето куче, въобще не отидоха натам към глутницата", твърди Васил Василев.

 

Малко след грешката на ловците дворното куче на Васил е разкъсано от глутницата. Преди десетина дена още едно дворно куче става нейна жертва.

 

„Разпоредила съм да се реагира на всеки сигнал на граждани", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

 

Междувременно, кметът очаква бившият директор на "Екоравновесие" министър Найденов да занижи критериите за строеж за приютите - за да насмогне Общината да прибира повече кучета. Пак спешно поискана промяна в закона трябва да позволи агресивните да бъдат приспивани само с преценката на ветеринарен лекар, докато днес думата имат и природозащитниците.

 

Беше изтъкнат и здравният риск от връщането на кучетата на улицата - сините съветници обявиха, че повече от половината случаи на кучешка тения в Европейския съюз са с адрес България.

 

„Кучетата трябва да бъдат връщани на не по-малко от 100 метра от детска градина, училище и болници - дали нормален човек може да измисли такова нещо, как мислите - казвате на кучето от тази черта нататък са сто метра и ти няма да идеш в детската градина", каза Петър Москов, общински съветник от ДСБ.

 

Управляващото мнозинство апелира към съвестта на стопаните на кучета: „Отговорността е на всеки един, който си позволява да пусне домашния си любимец, за да заплоди улично куче", твърди Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ.

 

Репортер: Рада Богданова