В цялата страна и особено по курортите на Черноморието, мобилни екипи ще правят тестове за желаещите.

До края на август по Черноморието ще се провежда лятната АНТИСПИН кампания. Стартът на инициативата тази година е на 2-ри август, като мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследвания за ХИВ и СПИН.

 

Кампанията не се ограничава с Черноморието. Екипи ще има в основните градове в цялата страна, като те ще се намират близо до градски плажове, басейни и търговски комплекси.

В София всеки вторник и четвъртък до края на август на разположение на желаещите да се тестват ще има мобилни кабинети от 18:30 до 21:30 ч., близо до заведението "Порк пай" в Борисовата градина. Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на площад "Севастопол", пред Общината и входа на Морската градина. В област Бургас на фокус са курортите Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър.

Мобилните кабинети по туристическите курорти са организирани от съответните Регионални здравни инспекции, общините и неправителствени организации. АНТИСПИН кампанията се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, чрез Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към здравното министерство.

Хората, които до момента са се възползвали от летните АНТИСПИН кампании са повече от 19 хиляди.