Броят на бактериите в храните извън хладилника се удвоява на всеки 20 минути...

 

В топлите месеци, случаите на хранителни отравяния са все по-често срещани. В заведенията подозрението за неправилното съхранение на продуктите пада върху собствениците.
 
Не така обаче стоят нещата, когато пазаруваме за вкъщи. В тези горещини, ако се забавим да пренесем хранителните продукти на студено у дома, дългият път от магазина до хладилника може да ни донесе сериозни неприятности. На всеки 20 минути, броят на бактериите в храната ни се удвоява.
 
Нормалната температура, при която трябва да съхраняваме охладените продукти, е между 6 и 8 градуса. Затова можем да си изпатим, дори и ако ги забравим за известно време на кухненската маса. 
 
Най-бързо, от топлото се развалят рибата, прясното мляко и месото. А, че колбасите са се развалили, можем да познаем по твърдите, изсъхнали части. Ако месото е престояло на топло и е покрито с лепкава течност, със сигурност трябва да внимаваме. 
 
Горещините се понасят по-добре от сиренето, кашкавалът и яйцата, а най-устойчиви на топлото са продуктите с ниско водно съдържание и повече сол – като суджука и луканката.
 
Репортер: Яна Николова