Детската целебрална парализа е едно от заболяванията, за които лечението помага

Алтернативен вид терапия набира популярност за лечение на церебрална парализа и гръбначни заболявания при децата в последните години. Това е така наречената хипотерапия или лечебна езда.

 

Крум е само едно от 40-те деца, които посещават хипотерапия при Камен Генчев. Той е на пет години и страда от церебрална парализа и зрително увреждане. Родителите му разбират за хипотерапията от приятели и го записват. Резултати вече се забелязват, а момчето с нетърпение очаква всеки следващ урок и не иска да свършва.

 

Церебралната парализа не е единственото заболяване, за което хипотерапията помага. Тя се препоръчва и в случаи на гръбначни заболявания, каквото е това и на осемгодишния Цеци. За него хипотерапията се съчетава и с други видове лечения, но ефектите от контакта с коня не убягват.

 

Специалисти обясниха, че лечебната езда оказва голямо влияние върху координацията, стоежа и изправената стойка. Влия положително върху равновесието.

 

 Лечебната сила на конското движение  е известна още от древността, но набира популярност в България едва в последните години и все по-често се препоръчва като средство за рехабилитация.

 

Д-р Незабравка Генчева разясни, че се използва преди всичко движението на конския гръб, което се предава на седящия ездач в четири равнини. Това е едно уникално движение, което не може да се предизвика по никакъв друг начин. Това са именно предно-задната, страничната и вертикалната посоки, както и ротационнто движение.

 

Резултатите говорят и сами  за себе си. Благодарение на хипотерапията много хора забелязват подобрение в стойката си, а 11 деца с церебрална парлиза вече са проходили. Най-доброто обаче при терапията е и контактът със самият кон.

 

Репортер: Мария Димитрова