Имало е пак масово отравяне на кучета в София. Това крие рискове за здравето и на хората в засегнатия район


Нови случаи на масово отравяне на кучета в София в последните дни. За това сигнализираха от фондация "Четири лапи". От „Екоравновесие” потвърдиха информацията. Това крие рискове и за нашето здраве.

Тровенето на бездомните кучета представлява особена обществена опасност. Неслучайно на поредния оглед в "Младост-2" освен криминалисти имаше и екип на Гражданска защита. Повика ги Бисер Маринов. Първо звъня на "Екоравновесие" - но те отговарят само за прибирането на мъртвите животни и то, когато камионетката им насмогне.

Дали кучето е издъхнало от кренвирши с бяло прахообразно вещество наоколо, с ръкавица, оставена до храната, дали ние сме в опасност, е чужда работа. За да задейства веригата, Бисер се обади на 112. Не знаеше колко ще чака и все пак реши да действа.

„Събрах отровата да не я пипне някой човек или друго животно”, казва съвестният гражданин.  

Полицията и Гражданска защита дойдоха бързо. След първоначалния оглед за още отрова, от Гражданска защита следва да я предадат на здравните инспектори за анализ и преценка трябва ли да се направи специална обработка на района. А дотогава, ако инцидентът не се разчуе, ние и не подозираме, че може да сме изложени на риск.

От фондация "Четири лапи" вече многократно повдигат въпроса за лесния достъп до силни селскостопански отрови, смъртоносни не само за кучетата, но и за хората.

„Най-добрият вариант би било да има само определени фирми лицензирани, които да могат да ползват тези отрови”, каза Явор Гечев от фондацията.

И до днес мерки се вземат само след станалото. И когато се намери кой да подаде сигнал.

Репортер: Рада Богданова