Йо-йо диетите допринасят за развитието на сърдечно-съдови проблеми, твърдят канадски учени

Хората, които са склонни към драстични диети за бързо отслабване вредят много на сърцето си, предупреждават канадски учени.

Ново изследване на канадски специалисти установи, че така наречената йо-йо диета допринася за развитието на сърдечно-съдови проблеми. Въпреки че кръвното налягане, холестерола и кръвната захар се нормализират със загубата на килограми, диетата, при която жените бързо възвръщат старите си килограми вреди още повече на сърцето.

Особено опасен е подобен режим при жените в менопауза. В напреднала възраст трябва внимателно да следите здравословното си хранене и тегло, тъй като и най-малката аномалия излага организмът ви на риск от диабет и сърдечни заболявания.

В експеримента се включили 100 жени, които загубили средно по 10 кг. Една година по-късно две трети от тях били възвърнали старите си килограми и имали сърдечен проблем. По този начин експертите заключили, че е важно не само да отслабвате, но и да изберете правилна стратегия за това, която да предпази от бъдещи заболявания. Достатъчно е само да махнете вредните храни от диетата си и да откажете прекалено солените и пикантни ястия.