Подадени са два сигнала срещу Емил Димитров за конфликт на интереси

Конфликт на интереси по отношение на Емил Димитров, депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, е установила Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси. Това съобщиха от комисията, цитирани от БГНЕС. 

 

Подадени са два сигнала срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

 

По първия сигнал Димитров защитил частен интерес на свързано с него лице - "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД. 

 

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на текстове, които позволяват на въпросната фирма да намали разходите си. Промените в закона отменят ограничението годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишният наем за ползване на базата да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисването. 

 

Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе". 

 

Емил Димитров е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи" – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. 

 

По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, съобщи БГНЕС.

 

Димитров не е пожелал да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него. 

 

Решенията на комисията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е укриван.

 

Коментара на Емил Димитров по случая ще намерите във видеото.