Оказва се, че пенливата напитка пази от деменция и болест на Алцхаймер

Шампанското стимулира паметта и предпазва от деменция и болест на Алцхаймер, твърдят британски учени.


Фенолната киселина е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним. 

 

"Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и продължава да прогресира, докато индивидът навърши 80 години. Деменцията води до постепенен упадък на умствените способности и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре", отбелязва ръководителят на научния екип проф. Джеръми Спенсър от Университета в Рединг.


По тази причина съветът към всички, навършили 40 години, е да изпиват от две до три чаши шампанско седмично.


Проведените опити с лабораторни мишки, доказват, че употребата на шампанско подобряват пространствената памет. Екипът давал на гризачите шампанско, примесено с храната им, в продължение на шест седмици.