Заседяването зад бюрото е толкова лошо за здравето, колкото пушенето и дългото стоене на слънце

Офисите с отворен план са модерни, но ново изследване показва, че те не са най-добрият вариант за служителите.


Хората, които работят в подобна среда, са изложени на по-голяма опасност да се разболеят, по-малко продуктивни са и си вземат повече почивни дни. Изследването установило, че хората, които работят в отворени офиси, си вземат с 62% повече болнични, от тези които работят в собствено, затворено пространство.


Авторите на изследването смятат, че това се дължи на микробите, които се разпространяват по-лесно в подобна среда. Възможно е обаче причината да е и фактът, че отворените офиси са по-стресиращо работно място, а стресът увеличава риска от неразположение.


Увеличаването на заболяванията обаче не е единственият начин, по който служителите усещат негативните последици от работата в открит офис. Изследването на учени от Вирджинския университет и университета в Северна Каролина в САЩ показва още, че хората, работещи в открити офиси са по-непродуктивни.


Според проучването тези служители са по-малко мотивирани, изпитват по-малко задоволство от работата си и чувстват липса на лично пространство. Учените смятат, че те са по-непродуктивни и заради това, че се разсейват от разговорите на другите хора.


Изследване на Политехническия университет в Хонконг подкрепя това откритие. Учените попитали 259 офис служители кой аспект от живота им в офиса оказва най-голямо влияние на продуктивността им. Те открили, че шумът и температурата са факторите, оказващи най-голямо въздействие, като разговорите, звъненето на телефони и на други машини били определени като най-дразнещите звуци. Изследването показало още, че хората на 45 години са най-чувствителни към смущаващи шумове и тяхната продуктивност се влияе най-много от тях.


Учени от университета в Мисури пък твърдят, че седенето зад бюрото часове наред увеличава опасността от сърдечни заболявания, диабет от втори тип, наднормено тегло и бъбречно заболяване. Те смятат, че продължителното седене е точно толкова лошо за здравето, колкото пушенето или прекомерното излагане на слънце