Всяко едно нарушаване на схемата води до напълняване

Закуска, обед и вечеря, съчетани с две междинни хранения през деня, са ключът за сваляне на килограми, съобщава БГНЕС, позовавайки се на финландски учени.


Всяко едно нарушаване на схемата води до напълняване. Така например, пропускането на закуската е свързано с качване на килограми, предупреждават учените. 


Над 4000 деца били изследвани от корема на майките си до навършването на 16 години от лекари от университета в Източна Финландия. Те водели дневници за качването на килограми и навиците на участниците – от това каква храна и напитки приемат и колко често до генетични фактори като теглото на родителите им. Децата, които се придържали към редовната схема от пет хранения на ден – трите основни и две междинни, израствали с по-нисък индекс на телесната маса. Това важало дори за децата с пълни родители, но пропускането на хранения като закуската водело до повишаване на индекса на телесната маса


Учените смятат, че хранителните навици са важен "рисков фактор в първите години на живота, свързан със затлъстяване", а редовното хранене предотвратява други рискови фактори, дори генетичните.


Родителите с наднормено тегло увеличават риска от затлъстяване при децата, но това важи повече, ако майката е пълна преди бременността, отколкото ако качи килограми по време на бременността, установили учените. Баща с наднормено тегло също е фактор.