Сред рисковите фактори са възрастта, фамилната обремененост и хормоналните изменения

"От рак на гърдата се разболяват предимно жени. Има много малък процент на мъже, които страдат от това заболяване. Сред рисковите фактори е възрастта. На 30-годишна възраст една на 7000-8000 жени може да бъде засегната. На 40 години вече една от 300-400 жени. Колкото е по-голяма възрастта, рискът за развитие на болестта се увеличава". Това заяви в предаването „На кафе” д-р Илия Полихронов – гл. ас. в Клиниката по мамология и реконструктивна хирургия в Онкологията в София.


Много вацен фактор е и фамилната обремененост. Има генетични промени, които се наследяват. При тях рискът за заболяване е над 70-80%.


Ракът на гърдата е хормонално свързанРакът на гърдата е хормонално свързан. Сред повишавашите риска са късната менопауза, допълнително лечение на някои заболявания с хормонална терапия, отбеляза д-р Полихронов.


Други фактори, оказващи влияние за развитие на рак на гърдата, са напълняване след менопауза, плътността на гърдите, промени в някои гени, консумацията на алкохол и други. Затова специалистите препоръчват на жените да не пропускат профилактичните прегледи при мамолог.


Целия разговор гледайте във видеото.