Според д-р Малхотра манията по нискомаслените диети е повишила риска от болести на сърцето

Водещ британски експерт твърди, че мазните храни са здравословен начин за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Дейли експрес”, цитиран от БТА.


Кардиологът д-р Асийм Малхотра от университетската болница „Кройдън” в Лондон смята, че манията по нискомаслените диети „парадоксално” е повишила риска от болести на сърцето.


Хората могат ефективно да се предпазят от сърдечносъдови проблеми, консумирайки „истински” хранителни продукти като масло, мляко и сирене, и възприемайки средиземноморския начин на хранене, изобилстващ от плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести продукти, зехтин и риба, смятат експертите.


Д-р Малхотра припомня, че наситените мазнини се представят като „демони” от 70-те години на миналия век, когато знаково проучване открива връзка между коронарните болести на сърцето и общия холестерол, кореспондиращ с процента на калориите от наситени мазнини.


Като една от причините за масовото затлъстяване докторът посочва хранителната индустрия, която „компенсира” наситените мазнини, заменяйки ги с добавена захар.