В зависимост от болките се използва топла или студена вода, твърдят експерти

Експерти разкриха кои здравословни проблеми може да излекуваме само с вода, информира БГНЕС.


Когато ни болят мускулите след усилена тренировка тялото се нуждае от горещ душ. Проучване от 2007 г. доказва, че редуването на топла и студена струя върху мястото, което ни боли, облекчава болката в мускулите.


Честа причина за главоболието е слабата циркулация на кръвта до мозъка. Затова студената вода подобрява кръвообращението в главата и намалява болката.


Ако имате ниско кръвно налягане, например, може да подобрите състоянието си, като сложите ръцете или краката си в съд с ледена вода.


Топлата вода преди лягане пък помага на хората, страдащи от безсъние, но нейната температура трябва да бъде между 36 и 38 градуса.


Ако имате запушени синуси, трябва да се увиете в одеяло, да сложите краката си в горещ леген, а на челото и задната част на врата да поставите студени компреси. След половин час измийте краката си със студена вода. Топлината ще насочи кръвообращението към краката, а не към синусите и по този начин ще ги отпуши, обясняват експертите.


Водата е ефикасна и при артрит. Ако нямате възможност да ходите на физиотерапия, опитайте да облекчите болката в ставите със студени компреси.