Милиони пациенти приемат всекидневно лекарството, за да се предпазят от сърдечни удари и инсулт

Аспиринът преди лягане съществено намалява риска от инфаркт, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, като се позовава на резултатите от холандско изследване.

 

Милиони пациенти приемат всекидневно ниски дози аспирин, за да се предпазят от сърдечен удар, коронарни заболявания и инсулт. Авторите на проучването от университета на Лайден обаче са установили, че е от съществено значение кога се приема аспиринът и че за най-благоприятен ефект хапчето трябва да се пие преди лягане.

 

Аспиринът разрежда кръвта и предпазва от образуването на тромби, които могат да предизвикат инфаркт или инсулт. Лекарството понижава тромбоцитната активност - способността на кръвните клетки да прилепват една към друга и да образуват тромби. Известно е, че тромбоцитната активност е най-висока сутрин.

 

Настоящото изследване е първото по рода си, посветено на времето на приемане на всекидневната доза аспирин от пациенти със сърдечносъдови заболявания. Данните от него показват, че приеманият по вечерно време аспирин понижава тромбоцитната активност и съответно намалява опасността от образуването на тромби.

 

"Тъй като повишената тромбоцитна активност допринася за по-висок риск от остри сърдечносъдови събития, тази проста промяна - преминаването от сутрешен към вечерен прием на аспирин, може да е от полза за милиони пациенти, страдащи от болести на сърцето, които всекидневно пият лекарството", казва д-р Тобиас Бонтен от изследователския екип.

 

Резултатите от изследването са базирани върху 290 пациенти, приемали 100 милиграма аспирин дневно, сутрин или вечер, през два тримесечни периода. Кръвното налягане и тромбоцитната им активност са били измерени в края на всеки от периодите.

 

Влияние върху кръвното налягане не е отчетено, но резултатите са показали, че приемът на аспирин по вечерно време води до съществено понижаване на тромбоцитната активност. Коментирайки данните от холандското проучване, британски експерти отбелязват, че са необходими повече и по-мащабни изследвания върху идеята.

 

"Известно е, че аспиринът може да бъде важен за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. Идеята, че е от значение по кое време е най-добре да се приема всекидневната доза аспирин е интересна, но са необходими повече и по-мащабни проучвания, преди да сме готови да препоръчаме промяна в практиката. Засега е най-добре пациентите да приемат всекидневната доза аспирин, както са им препоръчали докторите, а ако имат някакви опасения, е най-добре да ги обсъдят с личния си лекар", казва Морийн Талбът от Британската фондация за сърдечно-съдови изследвания.