Комбинацията от зехтин и куркума успява да премахне пърхота и заздравява скалпа

Куркумата е често употрубявана подправка в източната кухня. Но поради полезните си свойства, тя е прилагана не само в кулинарията, а и като лечебно средство. В Индия използват куркумата поне от 2500 години, като в началото е била употребявана основно за боядисване на тъкани в жълти и оранжеви тонове. Впоследствие започва да се използва широко и като разкрасително средство. Жените в Индия прибавяли подправката в кремовете за лице и излющващите лосиони за тяло, защото куркумата придава сияйност на кожата и изравнява тена.


Освен това куркумата може да подхрани и косата като я прави блестяща и здрава. Комбинацията от зехтин и куркума успява да премахне пърхота и заздравява скалпа като е достатъчно сместа от двете съставки да престои върху главата само 15 минути.


Куркумата е и едно изключително добро противовъзпалително лекарство. Какви са основните лечебни свойства на куркумата? Една лъжица паста от куркума на ден намалява болките в ставите само след 3-4 дни прием. При какви други заболявания се прилага подправката, разказва д-р Мария Папазова.


Целия разговор гледайте във видеото.