Най-често срещаните главоболия са главоболие от напрежение, главоболие при синузит и мигрена

Няма човек, който да не е страдал поне веднъж в живота си от главоболие. В миналото дори се е считало, че то е следствие от обладаване от демони. За предаването „На кафе” неврологът д-р Соня Иванова обясни, че има над 500 вида главоболия. Те могат да са вторични, т.е. - причинявани от други соматични, психични или неврологични заболявания или да са първични като мигрената е една от тях. 
 
Най-често срещаните главоболия са главоболие от напрежение, главоболие при синузит и мигрена.
 
Стрес, напрежение, обездвижване или умора, нездравословно хранене, високо кръвно и дори промяна във времето са едни от основните причини за главоболие.
 
Д-р Иванова предупреди да се избягва злоупотребата с алкохол, особено червените вина, както и с някои храни – някои цитрусови плодове, ядки, сини сирена и храни от китайската и японската кухня, съдържащи мононатриев глутамат.
 

Масаж срещу главоболиеБиологично активното вещество в растението моминска вратига, наричащо се партенолид, потиска химичните реакции, водещи до развитието на мигренозното главоболие. Освен това, то предотвратява пристъпите и намалява силата на болката, гаденето и повръщането. Данните от направено медицинско проучване върху пациенти с мигрена, които приемат екстракт от моминска вратига, показват намаляване на силата и времетраенето на болезнения пристъп, посочи д-р Иванова.

 

В "На кафе" биоенерготерапевтът Дочка Жекова направи демонстрация по мануална терапия или точков масаж, основаващ на акупресурата, който може да облекчи главоболието и дори да излекува мигрената.

 

Как точно да се справим с главоболието с природни средства и точков масаж – гледайте във видеото.