Д-р Папазова бе категорична, че пшеницата причинява различни тежки увреждания, които може и да не се проявят веднага

Променените белтъци в хибридизираната пшеница генерират автоимунен отвор в организма, предупреди д-р Папазова по време на гостуването си в предаването „На кафе”.
 
В предаването, посветено на здравословните проблеми, до които могат да доведат хлябът и пшеницата, Мария Папазова обясни, че пшеничният глутен е сред малкото съединения, които могат да разрушат чревната стена и така през нея в кръвопотока да преминат вещества, които би трябвало да се изхвърлят от отделителната система. 
 
При навлизането на различни протеинови фракции в кръвния поток заради нарушената от глутена чревна стена, имунната система започва да атакува собствените си протеини и това води до автоимунни заболявания.
 
За някои хора пшеницата представлява наркотик, към който те се пристрастяват, а отказът от нея води до абстиненция. 
 
„Оказва се, че новата пшеница провокира отделяне на специални вещества в мозъка, наречени екзорфини, които те карат да ядеш пшенични изделия”, обясни д-р Папазова.
 
Пшеницата има отношение и към болестите на мозъка и нервната система. Тя влошава състоянието на хората, засегнати от шизофрения и аутизъм, и предизвиква някои от симптомите им.
 
Сред най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е способността й да поразява самата мозъчна тъкан – да променя не само мислите и поведението, но и да нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система. 
 
От кога има аутизъм? Откакто има масово ваксиниране и пшенични изделия, които децата обожават. Кой не обича кроасанче, кифличка, вафличка?”, запита д-р Папазова. 
 
Тя бе категорична, че са правени много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява. 
 
Д-р Папазова допълни, че тироидната жлеза и ставите също страдат, а хрущялът се напуква.
 
По нейни думи, всички тези здравословни проблеми са в резултат от натрупвания през годините. 
 
„Дали ще има едно или друго увреждане зависи от индивида и от неговия личен праг. Увреждания със сигурност има, а дали ще се изяви симптом е друг въпрос, заключи д-р Папазова. 
 
В следващите издания на „На кафе” ще бъдат разгледани теми като взаимовръзката между пшеницата и затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания.