Преброяването от 2011 г. надценило българите с 200 000, твърдят от НСИ

Председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова очаква скоро да се раздели с поста си: „Аз съм от хората, които имат най-много информация в тази страна. Може би това е и един от проблемите ми. Но ви казвам, че информацията за евентуалното ми освобождаване, по този бърз, експресен начин, предстои”, заяви шефът НСИ при представянето на доклад, според който преброяването през 2011 г. е сгрешено.  

 

„Аз съм искала да говоря за състоянието на института, но досега не съм имала контакт. С изключение на това, че като ме види някъде министър-председателят, на мероприятие или в посолство, вместо поздрав ми казва - ти ми създаваш проблеми, добави Инджова.

 

Иначе от НСИ смятат, че преброяването на населението през 2011 г. е сгрешено, опорочено и съмнително като качество. Освен това в електронното преброяване са използвани неправомерно номерата на личните карти.  

 

Според Ренета Инджова населението е надценено с над 200 хил. души. Експертите смятат, че заради сбъркани въпроси изследването е изкривено. Отбелязва се, че има "груба манипулация на действителната етно-религиозна карта", защото  много от хората не са отговорили на въпросите за "етническа група".

 

Ето и някои от по-фрапиращите примери: Преброените жилищни сгради през февруари 2011 г. са с около 64 хил. по-малко, отколкото при предишното преброяване през 2001 г., въпреки бума на жилищното строителство. И още -  близо 160 хил. души, които не са преброени, са определени като едночленни домакинства. Интересното обаче е, че сред тях са близо 10 хил. деца.

 

От Министерския съвет заявиха, че нямат намерение да уволняват шефа на Статистическия институт.

 

Все пак, има ли напрежение между нея и правителството – отговорът очаквайте утре в "Здравей, България".