Два случая на избягали затворници предизвикаха инспекцията

Междинните резултати от проверката в затворите ще станат ясни днес. Ще ги представят заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Росен Желязков.

 

Два случая на избягали затворници предизвикаха инспекцията в местата за лишаване от свобода. На 30-и април от Централния Софийски затвор избягаха осъденият за убийство Николай Николов – Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес – задържан заради грабеж в прохода Хаинбоаз.

 

Очакваме проверката днес да отговори на въпросите - как точно са избягали двамата, дали са имали помощници отвътре, кой е виновен за пропуските в охраната на затвора, има ли корупция там, късно ли е установено бягството и защо. Предполага се, че липсата на двамата затворници е открита поне два часа след изчезването им - по време на вечерната проверка.

 

Остава и въпросът защо затворник с дълга присъда за тежко престъпление е работил в парното отделение, което може би му е дало възможност да опознае инфраструктурата в затвора. Николов и Мартинес все още са в неизвестност, а преди дни друг затворник - Иван Гюров - Шливата се измъкна от общежитие към бургаския затвор.