Захарта вече се смята за една от най-големите опасности за здравето

Една трета от децата приемат твърде много захар, а причината е в плодовите сокове и зърнените закуски, предупредиха британските здравни власти, цитирани от в. "Дейли телеграф".

 

Захарта вече се смята за една от най-големите опасности за здравето. Тя увеличава риска от затлъстяване и допринася за увеличаването на случаите на диабет

 

Властите препоръчват децата, а и възрастните, да не пият повече от чаша плодов сок на ден. 

 

Британското национално изследване показало, че децата и тийнейджърите приемат около 40% повече захар от препоръчаното дневно количество от 11% от храната. Главни виновници за това са плодовите сокове и газираните напитки.

 

Затова плодовите сокове трябва да бъдат ограничени до 150 мл на ден и да се пият само по време на хранене, за да не увреждат зъбите. Най-добрите напитки за учениците са водата и нискомасленото мляко. 

 

Някои плодови сокове и нектари съдържат четири пъти повече захар от препоръчваното от Световната здравна организация количество. 

 

Плодовите сокове още се смятат за полезни и могат да заменят една порция от препоръчваните плодове и зеленчуци дневно. Не трябва да се забравя обаче колко захар и калории съдържат.