Той може да отиде за пет години зад решетките

Присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще е ясна на 26 май - един ден след изборите за Европарламент.

 

Пет години зад решетките - такава присъда може да получи Цветан Цветанов. Наказанието беше поискано от прокуратурата по едно от трите дела, водени срещу бившия вътрешен министър. 

 

Делото срещу Цветанов започна в края на март. Обвинението - бившият вътрешен министър е присвоил повече от 50 хиляди лева в полза на Орлин Тодоров - бивш шеф на РЗБОП във Велико Търново. 

Още по темата

 

Обвинението е, че парите са изплатени в период, в който Тодоров е бил разследван и отстранен от длъжност. Защитата на Цветан Цветанов обаче е на коренно различно мнение. 

 

„Едно десетки служители в Министерството на вътрешните работи имат повдигнати обвинения и продължават да работят. Законът го позволява и няма нищо редно в това, след като в закона го пише”, каза адвокатът на Цветанов Менко Менков. 

 

„Абсолютно всички мои преки задължения, спазвайки закона, аз нямам друг полезен ход, освен да го спазвам”, каза самият Цветанов.

 

Един от малкото свидетели по делото, от които защитата на Цветанов не се отказа, отказа всякакъв коментар. Коментар отказаха и прокурорите.

 

„Чакаме решението на съда, аз каквото съм имал да кажа, съм го казал в съдебно заседание”, обясни прокурорът по делото Калоян Ангелов.