Държавата плаща само една трета сърце

Може ли човек да живее с една трета сърце, колкото плаща държавата за сърдечноболните? Отговор на този въпрос потърси екип на "Здравей, България”, който посети болница "Света Екатерина”, където двама души спешно се нуждаят от изкуствено сърце.

 

Изкуственото сърце струва около 90 хиляди евро, а Здравната каса поема само 50 хиляди лева. Тази сума е непосилна за средностатистическия българин.

 

Живот с една трета от сърцето"Машинката подпомага функцията на естественото сърце. Тя се поставя на върха му, а от тялото на пациента излиза един кабел, който се свързва към батерия, която се поставя на колан. След операцията пациентът е абсолютно активен и може да изпълнява всичките си нормални задължения. В противен случай изпада в крайна степен на сърдечна недостатъчност и трябва да е на легло”, обясни доцент Петков от „Света Екатерина”. 

 

Болницата е единственият център, който събира всички сърдечноболни от цяла България. Годишно листата от чакащи за трансплантация е между 35 и 45 души. В момента 36 души чакат сърдечна трансплантация и ако не бъде поставено изкуствено сърце, което да удължи живота им, докато чакат, те могат да починат.

 

По думите на доцент Петков цената за изкуственото сърце трябва да бъде актуализирана и тя да бъде достъпна, за да може сърдечноболните да не бъдат дискриминирани спрямо останалите пациенти.